Ιστορία

png
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ

Ιστορία του σχολείου

Το Ελληνικό Γυμνάσιο – Λύκειο Μπίλεφελντ ιδρύθηκε το 1981 (Υ. Απόφαση 27-08-1981 από Β. Κοντογιαννόπουλο). Λειτούργησε για πρώτη φορά το σχολικό έτος 1981-1982.

 

 

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΠΙΛΕΦΕΛΝΤ

Τα πρώτα χρόνια

Τα πρώτα Ελληνικά σχολεία στη Γερμανία ιδρύθηκαν χάρη στις παραδοσιακά καλές σχέσεις μεταξύ Βαυαρίας και Ελλάδας στη Βαυαρία, πριν δημιουργηθούν στη συνέχεια Ελληνικά σχολεία και σε άλλα ομοσπονδιακά κρατίδια.
Κατά την επιθυμία και το αίτημα πολυάριθμων Ελληνικών οικογενειών που ζούσαν στην περιοχή της Ανατολικής Βεστφαλίας, ιδρύθηκαν Ελληνικά σχολεία στην αρχή της δεκαετίας του 80  και στο Μπήλεφελντ, δηλ. το Δημοτικό με την 1η ως και την 6η τάξη, το Γυμνάσιο με την 7η ως την 9η τάξη και το Λύκειο με την 10η ως την 12η τάξη.

Κατά την προσπάθεια να καταγραφούν αναδρομικά το ξεκίνημα και η ίδρυση του Γυμνασίου και του Λυκείου, διαπιστώνει κανείς, ότι στη διάρκεια του σχολικού έτους 1979-1980 Ελληνόπουλα φοιτούσαν στο Κύριο Σχολείο (Hauptschule) στη συνοικία Gadderbaum του Μπήλεφελντ. Το ένα μέρος αυτών των μαθητών το προετοίμαζαν ¨Ελληνες καθηγητές για το Ελληνικό Λύκειο (για την 10η τάξη) και το άλλο μέρος συνέχιζε με το απολυτήριο της 10ης τάξης του Hauptschule την γερμανόγλωσση σχολική εκπαίδευση ή άρχιζε μία επαγγελματική εκπαίδευση. Συνεπώς πρέπει να δημιουργήθηκαν οι πρώτες τάξεις Γυμνασίου κατά τα σχολικά έτη 1977-1978, 1978-1979 και 1979-1980, αφού η πρώτη (10η) τάξη Λυκείου για το σχολικό έτος 1980-1981 είναι ως «τάξη-παράρτημα» (Zweigklasse) του Λυκείου Ντύσσελντορφ τεκμηριωμένη. Οι μαθητές αυτής της πρώτης τάξης Λυκείου στεγάζονταν και διδάσκονταν σε μία αίθουσα της ελληνορθόδοξης εκκλησίας (πρώην Martini-Kircheστο Gadderbaum). Προς το τέλος του ίδιου σχολικού έτους ενέκρινε το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων την ίδρυση Ελληνικού Λυκείου στο Μπήλεφελντ.
Από το σχολικό έτος 1981-1982 εγκαταστάθηκε το Λύκειο με μία 10η και μία 11η τάξη στο κτίριο του «AlteSüdschule» στην οδό Südring στην συνοικία Brackwede. Με διευθυντή τον κ. Στεργίου (φιλόλογος) διδάσκονταν οι μαθητές τα γλωσσικά μαθήματα και την ιστορία από τον ίδιο τον κ. Στεργίου, τα φυσικο-μαθηματικά μαθήματα από τον κ. Συννεφιά (μαθηματικός) και το μάθημα των Θρησκευτικων από τον θεολόγο, κ. Σταυρόπουλο.
Τον πρώτο χρόνο υπάγονταν το Λύκειο στο Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Προξενείου του Μονάχου, στα χρόνια που ακολούθησαν στο Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Πρεσβείας στη Βόννη και από το σχολικό έτος 1998-1999 στο Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Προξενείου στο Ντύσσελντορφ.
Τον δεύτερο χρόνο ίδρυσης του Λυκείου (1982-1983) άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός μαθητών, όλες οι τρεις τάξεις λειτουργούσαν, έρχονταν περισσότεροι καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, για πέντε χρόνια υπηρεσίας στο εξωτερικό και οι μαθητές διδάσκονταν επίσης και το μάθημα της Γερμανικής γλώσσας. Τα πρώτα Απολυτήρια Λυκείου απόκτησαν οι απόφοιτοι την άνοιξη 1983.
Λόγω του αυξανόμενου αριθμού των μαθητών εγκατέλειψε το Λύκειο το κτίριο «AlteSüdschule» και εγκαταστάθηκε από το σχολικό έτος 1984-1985 στο κτίριο του «AlteRealschule» στην οδό Germanestraße, το οποίο διέθετε περισσότερους χώρους.
Το Ελληνικό Γυμνάσιο στεγάζονταν πολλά χρόνια στο κέντρο του Μπήλεφελντ, αρχικά στο κτίριο του Luisenschule στην οδό Paulusstraße, αργότερα στην οδό Rohrteichstraße, και από το σχολικό έτος 2000-2001 μαζί με το Δημοτικό Σχολείο στη συνοικία Gadderbaum. Από το σχολικό έτος 2014-2015 ενοποιήθηκε το Γυμνάσιο με το Λύκειο και μετακόμισε στο κτίριο του «AlteRealschule» στην οδό Germanenstraße στο Brackwede.
Το κτίριο του «AlteRealschule» υπήρξε από την αρχή του 20ου αιώνα πάντα σχολικό κτίριο στο κέντρο του Brackwede. Παρ’ όλες τις ελλείψεις που έδειχνε, ήταν αρχιτεκτονικά ένα παλιό ωραίο κτίριο, ώστε οι γονείς, οι καθηγητές και οι μαθητές ήταν ευχαριστημένοι και ευγνώμονες, ότι το Λύκειο στεγάζονταν για 32 χρόνια και το Γυμνάσιο για τρία χρόνια σ΄ αυτό το κτίριο.
Επειδή ο Δήμος του Μπήλεφελντ αναγκάστηκε για οικονομικούς λόγους να πουλήσει το κτίριο σε επενδυτές, έπρεπε το Γυμνάσιο – Λύκειο να μετακομίσει. ¨Ετσι στεγάζονται από το σχολικό έτος 2017-2018 και οι τρεις σχολικές βαθμίδες, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο – Λύκειο στο μικρό συγκρότημα σχολικών κτιρίων στην οδό Ramaweg στο Gadderbaum.
Πολλοί διευθυντές και καθηγητές θήτευσαν από την ίδρυση των σχολείων, για να λειτουργούν τα σχολεία με όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο και συνεπώς να διατηρηθούν. Ας αναφερθούν εδώ π.χ. ο φιλόλογος Φώτιος Στεργίου (ο πρώτος διευθυντής του Λυκείου), ο μαθηματικός κ. Ελευθεριάδης (πρώτος διευθυντής του Γυμνασίου), ο κ. Ανδρουλάκης, η κ. Σουκάκου, ο κ. Γκούιαςη κ. Ξανθοπούλου, ο κ. Αργυρίου, ο κ. Μαγγιώρος, ο κ. Βουβονίκος, ο κ. Μαρκόπουλος, η κ. Καραστμάτη, ο κ. Ζιώγας, ο κ. Λιούτας, η κ. Κοπάδη, ο θεολόγος κ. Γκοτσόπουλος και η κυρία Δημητρέλη  (τωρινή διευθύντρια του Γυμνασίου- Λυκείου).
Αξιοσημείωτης σημασίας ήταν εκτός από πολλούς δραστήριους καθηγητές διαφόρων ειδικοτήτων, οι οποίοι – με λίγες εξαιρέσεις – δίδαξαν για τρία ως πέντε χρόνια στο Γυμνάσιο-Λύκειο του Μπήλεφελντ και επέστρεψαν μετά στην Ελλάδα, ήταν οι δάσκαλοι / καθηγητές της Γερμανικής γλώσσας. Μία δασκάλα και μία καθηγήτρια της Γερμανικής γλώσσας συνόδεψαν τα σχολεία, λόγω της εργασιακής σχέσης τους ως συμβασιούχες, μέχρι την αποχώρηση τους από την σχολική υπηρεσία εξαιτίας της συνταξιοδότησης τους, για 37 χρόνια (μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2018-2019) η δασκάλα του Δημοτικού Σχολείου και για 35 χρόνια (μέχρι το τέλος του σχολικού έτους 2017-2018) η καθηγήτρια του Γυμνασίου-Λυκείου. Και οι δύο θεωρούσαν τον εαυτό τους «αναγκαίους στηριχτές» των Ελλήνων διευθυντών σε γερμανόφωνο περιβάλλον, αλλά και ως δραστήριες δασκάλες της Γερμανικής γλώσσας, η οποία για μερικούς μαθητές σημαίνει δεύτερη γλώσσα και για άλλους μαθητές ξένη γλώσσα.

ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΜΠΙΛΦΕΛΝΤ

Η νέα εποχή

Από τον Ιανουάριο 2010 λειτουργούν τα Ελληνικά σχολεία στο Μπήλεφελντ ως αναγνωρισμένα συμπληρωματικά σχολεία (anerkannteErgänzungsschulen). Υπάγονται από την ίδρυση τους στο Ελληνικό Κράτος και χρηματοδοτούνται από αυτό. Η διδασκαλία γίνεται στην Ελληνική γλώσσα (εκτός από τα μαθήματα ξένων γλωσσών) και σύμφωνα με τα Ελληνικά διδακτικά προγράμματα.

Διαφορετικά από το Γερμανικό σχολικό σύστημα ολοκληρώνεται το Δημοτικό με την 6η τάξη, το Γυμνάσιο αναλογεί στην μέση εκπαίδευση πρώτης βαθμίδας (Mittelstufe) και το Λύκειο στην μέση εκπαίδευση δεύτερης βαθμίδας Γερμανικού Γυμνασίου (Oberstufe). Με το Απολυτήριο του Λυκείου μπορούν οι μαθητές να συμμετέχουν στις Εισαγωγικές Εξετάσεις Σπουδών στην Ελλάδα. Αφού τις περάσουν τις εξετάσεις, αποκτούν το δικαίωμα σπουδών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Γερμανία (fachgebundeneHochschulzugangsberechtigung). Χωρίς επιτυχημένεςς εισαγωγικές εξετάσεις σπουδών στην Ελλάδα αναγνωρίζεται το Απολυτήριο Λυκείου ως Απολυτήριο Μέσης Εκπαίδευσης στη Γερμανία (MittlererBildungsabschluss/Realschulabschluss/Fachoberschulreife).
Οι περισσότεροι μαθητές σκοπεύουν με το Απολυτήριο Λυκείου να αρχίσουν πανεπιστημιακές σπουδές στην Ελλάδα ή να ζήσουν και να εργαστούν εκεί. Για να δοθεί στους μαθητές η δυνατότητα μίας περαιτέρω ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης καθώς και μίας επαγγελματικο-κοινωνικής ένταξης στην Ελλάδα, οφείλουν να αποκτήσουν – έτσι η επιθυμία πολλών γονέων – μία ελληνόγλωσση, στην Ελληνική παράδοση και στον Ελληνικό πολιτισμό προσανατολισμένη σχολική εκπαίδευση. Εκτός από αυτόν τον βασικό στόχο οφείλουν όμως να επιτευχθούν με την διδασκαλία της Γερμανική γλώσσας και βασικές γνώσεις για μία πιθανή επαγγελματική εκπαίδευση ή για σπουδές και στην Γερμανία. Μία όσο το δυνατόν πιο καλά αναπτυγμένη διγλωσσία οφείλει συνεπώς να καθιστήσει τους μαθητές ικανούς να ενταχθούν και ως Έλληνες και ως Γερμανοί πολίτες στην κοινωνία.